låta barnen vara på förskola trots att det går magsjuka?

De senaste dagarna har jag suttit och funderat över det här med förskolor och sjuka barn. 
Eftersom jag studerar på distans har jag möjligheten att låta Elvira vara hemma när det går tex magsjuka. 
Igår fick jag ett sms från virans fröken som ville meddela att det nu går magsjuka på hennes avdelning. 
Min första tanke var: "hon stannar hemma så länge som möjligt, så vi slipper få hem det!"
Att lämna henne på förskolan under sådana perioder känns för mig som att gambla, att Elviras hälsa är insatsen och vi väntar på att få se om vi vinner "the-price-from-hell". 
-" åh grattis, Elvira har vunnit en vecka av kaskadkräkningar, konstant illamående, diarrér, sömnlösa nätter, feber och trötthet - och var beredd på att resten av familjen också kan få ta del av priset!"
 
Nej tack, jag avstår så gott det går. 
Jag har ju dock ingen större erfarenhet av arbete och småbarn under magsjuketider så ni som har barn som går i förskola eller har någon annan form av barnomsorg, hur gör ni och hur känner ni inför detta?  
Om ni hade möjlighet, skulle ni låta barnen stanna hemma? Varför? Varför inte? 
 
Det händer att jag känner mig väldigt överbeskyddande och löjlig över detta, men jag vill inte att mitt barn ska bli sjukt i onödan. Förstår ni hur jag tänker?  
 

hemska vabruari

Att Elvira aldrig ska få vara frisk. 
I torsdagskväll fick hon krupp, vilket är en av de värsta upplevelser jag har varit med om. Det lät som om varje andetag hon tog var hennes sista. Enligt 1177 behövde hon kalluft så jag och viran satt på balkongen sent på torsdagskväll och läste sagor. Tack gode gud att det hjälpte. När vi sedan kom in tog vi tempen, 38 graders feber. Kruppen släppte helt på fredagen men tempen steg till 39 och låg däromkring mest hela dagen. Lördagen var hon feberfri, likaså igår. Idag ligger hon i 39,8 graders feber igen med en gräslig hosta. Hon badade för en stund sen i lite svalare vatten och har nu däckat i soffan. Viran brukar vilja ha sin välling kall eller ljummen så hon äter den sällan direkt den är gjord. Efter badet så sa hon "mamma, jag vill ha varm välling." Så jag gjorde det och gav henne flaskan och då sa hon "visst har du gjort den varm?" Så jag gissar på att hon frös så pass att hon ville ha i sig något varmt. 
 
Marcus jobbar kväll så jag och viran får ha en tjejkväll. 
Som tur är ligger jag före med skolan så jag behöver inte oroa mig över det nu. Har bara den sista uppgiften kvar och den ska vara inlämnad innan den 13 mars så jag har god tid på mig. 
 
 
 

Lillördag med blandade känslor

Började dagen ovanligt bra då jag kände mig rätt så utvilad efter 8,5 timmars sömn. Kände att det skulle bli en bra dag men många måsten avklarade. Efter att jag lämnat viran på förskolan satte jag mig med skolan. När jag blev med veckans uppgifter kände jag hur huvudvärken smög sig på så jag släckte ner alla lampor, datorn och musiken och tog på mig solglasögonen för att det inte skulle bli värre. Medans jag stökade undan i lägenheten med glajjorna på blev det bara värre och värre. Till slut tog jag en naproxen då jag kände att det inte var "vanlig" huvudvärk. Illamåendet kom och fick i mig en banan. Tog en varm dusch och la mig i sängen. Där somnade jag direkt och när jag vaknade en timme senare var smärtan nästan borta. På med kläder och for på ica. Kände mig nådigt uttittad då jag gick runt inne på ica med solglasögonen. Efter någon timme var all värk borta. Så skumt, men gissar på att det var någon form av migrän. 
 
Mamma kom och åt middag med oss, så det var höjdpunkten idag! Så mysigt att ha mamsen på besök. 
 
Nu ska jag och Marcus se lite film innan det är läggdags. 
Hoppas ni har haft en bra onsdag! 😄

en blåsig måndag

Som rubriken lyder, ett fruktansvärt oväder idag! 
Jag hade tänkt gå ut på en lång PW med Mitzie men det går knappt att gå utanför dörren så det blev inte av. 
Istället har jag suttit och pluggat tills det var dags att hämta viran. Marcus jobbar eftermiddag så jag och viran har haft lite mamma-dotter-mys nu på eftermiddagen. Vi hade tydligen mycket grahamsmjöl hemma så vi bestämde oss för att baka bröd tillsammans. Det är alltid bra att fylla upp frysen med hembakat  när man har möjlighet. Elvira tog ett bad, vi har målat hennes fingernaglar och sett på Aladdin. Nu sover prinsessan efter ovanligt mycket diskussioner - 3års trots (underbart) 
Nu är det sex & the city och kvällsfika för min del som gäller. 
 
 
Hoppas ni har en bra måndagskväll! 

scones utan smör

Jag försöker undvika bröd så gott det går men idag kände jag verkligen för grahamsscones!
Dessa är mitt favoritrecept då sconesen inte innehåller smör, de får en krispig yta och är saftiga på insidan. 
 
 
Du behöver: 
2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl (gärna fullkorn) 
4 tsk bakpulver 
0.5 - 1 tsk salt
1,5 dl mjölk
125 gr kvarg
1 msk rapsolja 
 
Gör såhär: 
Sätt ugnen på 250°C 
Blanda de torra ingredienserna i en mixer. 
Häll i de blöta ingredienserna och blanda ordentligt.
Dela smeten i två delar och kleta ut till två runda kakor på ett bakplåtspapper med hjälp av händerna. Är smeten väldigt kletig kan man ta några droppar vatten eller mjöl på fingrarna. 
Skåra och nagga. Grädda i ca 10 min. 
 

alla hjärtans dag

Vilken mysig dag vi har haft! 
Elvira ville sova i sitt pippi-tält natten till idag så jag bäddade ut i det så hon fick "campa" i vardagsrummet. 
Jag sov på soffan för att vara nära henne men vår soffa är inte den mest bekväma sovplatsen så det blev få timmars sömn och en stillsam morgon. 
Vid lunch mötte vi upp mina föräldrar, min bror och hans sambo för att äta en alla hjärtans dag-lunch tillsammans. Efter det åkte vi till Marcus föräldrar för att fira hans mamma som fyller år idag. 
Väl hemma har vi bara tagit det lugnt. 
Nu ligger jag och ser på melodifestivalen och dricker te för fulla muggar. Har varit småkrasslig i nästan två veckor och ikväll har det blivit värre. Halsont, benvärk, frossa/svettningar och så otroligt trött. Har ingen lust att bli sjuk då jag är så träningssugen att det kliar i kroppen! Ber till gud att jag blir piggare snart! ☺😊😊☺😄
 
 
 
Hoppas ni har en bra lördagskväll! 
 

Fläskfilégryta med färsk pasta

 
 
För ca 3 portioner behöver du: 
250 gr färsk pasta
1 Fläskfilé
1-1,5 lök (gul el. röd) 
200 gr Philadelphia vitlök & örter
1/4 dl vetemjöl
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl mjölk 
1-2 msk kalvfond
Rapsolja el. smör 
salt & peppar 


Gör såhär: 
Putsa fläskfilén och skär i grytbitar. 
Skala och hacka löken och fräs i en gryta med lite olja/smör. 
Pudra över vetemjölen och blanda om. Häll i grädden, mjölken och fonden. 
Lägg sedan i osten och kryddor. Koka upp. 
Stek grytbitarna med salt och peppar och lägg sedan i grytan. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll i grytan. Smaka av med salt och peppar.
Låt puttra i ca 10 min. 
Koka pastan enligt förpackningen och servera genast. 



Vi åt detta till middag igår och Marcus älskade det så jag ville bara dela med mig av receptet då rätten är så enkel, snabb att göra och fantastiskt god! 



Mina studier

Ni som har följt mig tidigare vet ju om att jag har studerat upp mina betyg på distans sedan Elvira var ca ett år och jag hade som målsättning att bli klar senast nu i sommar. Jag kan äntligen meddela att jag blev klar med det i November! Det känns så skönt att det är ett avslutat kapitel!
I december läste jag upp Engelska 6 då man måste ha det som behörighet för att söka till förskollärare, vilket är min dröm och i Januari började jag på en barnskötarutbildning, även den på distans och det är jättekul!

Jag var smått skeptisk med att studera på distans i början men jag måste säga att det har varit underbart! 
Jag har haft möjligheten att kombinera småbarnslivet med både studier och jobb. Så jag rekommenderar att studera på distans. Det kan vara svårt beroende på kurser och så, men iallafall för mig har det varit perfekt. 
När jag började mina studier 2013 läste jag i ungefär ett halvår, tog några veckors sommarlov och började sedan studera igen. Jag har studerat konstant från dess utan "lov" vilket har varit smått tufft i perioder men i och med att det är på distans så har jag kunnat lägga extra mycket tid åt skolan vissa veckor för att sedan ha någon vecka i lugnare tempo. Så kort sagt har jag pluggat konstant i 1,5 år. Det viktigaste när man läser på distans enligt mig är att man gör upp en plan om vad som ska göras och när det ska göras och att man faktiskt gör dem på bestämd tid så att man inte skjuter upp det hela tiden och sedan även att man lär sig att ta pauser då och då. Sitter man som jag gjorde i början, hela tiden med skolan, tappar man lätt intresset för kursen så det gäller att skapa en balans. 

Nog pratat om distansstudier, jag måste ju berätta att jag ska göra högskoleprovet den 28 mars i år för att sedan söka in till förskollärar-programmet på Umeå universitet till hösten/våren, så förhoppningsvis når jag min dröm inom en snar framtid. 

 
Just nu läser jag lärande och utveckling - vilket är väldigt intressant! 




Underbart god chiapudding

Jag har tidigare lagt ut ett recept på chiapudding via instagram/facebook och jag tänkte dela med mig av ett nytt recept. Detta är ärligt talat min favorit då den är väldigt neutral så man kan ha vilket tillbehör man vill! 
Jag älskar att ha frysta hallon i min. 



Chiapudding - ca 167 kcal

2 dl osötad mandelmjölk (går bra med sötad också) 
3 msk chiafrön
1 krm vaniljpulver. 

Blanda ihop, plasta över och ställ in i kylen i minst 3 timmar men gärna över natten.
Rör om då och då. Ta fram och ät med valfritt tillbehör. 

Det som är så bra med chiafrön är att de är väldigt rika på zink, järn och kalcium. 
De innehåller även mycket omega-3. 
Så detta är super för mig som inte äter fisk, då två tsk chiafrön innehåller mer omega-3 än en normalstor portion lax. 
 

12 februari 2015

Hej! 
Jag är chockad över att det fortfarande finns några som går in på min blogg då det snart är ett år sen jag skrev sist. Ärligt talat har jag inte haft någon motivation till att skriva men nu känner jag att det är dags att komma tillbaka till bloggandet. Jag kommer att blogga när jag känner för det och har tid så det kommer att komma dagar/veckor då jag inte kommer att skriva några inlägg. 
 
Jag kommer att dela med mig av lite ur vår vardag, recept, träning och annat smått och gott.
Har ni några funderingar kan ni antingen skriva i kommentarerna eller skicka ett mail! 😊
 
 

RSS 2.0